Καινοτομίες Προγράμματος

Το Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Τεχνο-οικονομικά Συστήματα Διοίκησης» προσφέρεται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (τΔΕΟ, επισπεύδον τμήμα) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού (τΔΙΓΕΣΕ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Το τΔΕΟ και το τΔΙΓΕΣΕ είναι τμήματα που ιδρύθηκαν το 2019 και έκτοτε καταγράφουν δυναμική πορεία στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με το νέο ΔΠΜΣ επιδιώκεται η συνεργασία και η συμπληρωματικότητα μεταξύ δύο εκ των αρχαιότερων ΑΕΙ της Ελλάδας με σημαντικό αριθμό αποφοίτων από διάφορα επιστημονικά πεδία.

Τα Τεχνο-οικονομικά Συστήματα Διοίκησης είναι ένας διεπιστημονικός γνωστικός χώρος που συνδυάζει τη διοικητική και οικονομική επιστήμη με την τεχνολογία και τα πληροφοριακά συστήματα. Η συνεχής εξέλιξη του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο των επιχειρήσεων δημιουργεί απαιτήσεις για στελέχη με ικανότητα αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας σε ένα διαρκώς ψηφιοποιημένο εργασιακό περιβάλλον. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, απαιτείται:

  • Εξειδικευμένη εκπαίδευση διοικητικο-οικονομικών στελεχών, ικανών να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται ψηφιακά συστήματα που θα επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών
  • Εξειδικευμένη εκπαίδευση μηχανικών με γνώσεις σε οικονομικά και διοικητικά θέματα για την ορθή λήψη αποφάσεων οργάνωσης, ελέγχου και προγραμματισμού των επιχειρησιακών λειτουργιών.

Η συστημική προσέγγιση για τη μελέτη τεχνοοικονομικών συστημάτων απαιτείται επειδή σήμερα, κανένας μεμονωμένος παράγοντας (επιχείρηση ή οργανισμός) ή η καινοτομία από μόνη της δε θα μπορούσε να εκφράσει όλες τις τεχνολογικές αλλαγές. Μια τέτοια προσέγγιση επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των παραγόντων του συστήματος.

Το ΔΠΜΣ είναι προσανατολισμένο στην εκπαίδευση και τη συμμετοχή των φοιτητριών/φοιτητών στη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με επιχειρήσεις και οργανισμούς του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα αλλά και ακαδημαϊκές συνεργασίες στο πλαίσιο ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων. Επιπλέον, οι εργασίες που οι φοιτήτριες/φοιτητές θα κληθούν να εκπονήσουν στο πλαίσιο των μαθημάτων αποτελούν μια συνεχή ενασχόληση με την ερευνητική διαδικασία και την αξιοποίηση βιβλιογραφικών πηγών για τη διερεύνηση μεθόδων, πλαισίων ανάλυσης και καλών πρακτικών. Στα 2 τελευταία εξάμηνα σπουδών οι φοιτήτριες/φοιτητές θα παρακολουθήσουν τα μαθήματα "Ποσοτικές Μέθοδοι", "Τεχνολογία Λογισμικού και Επεξεργασία Δεδομένων" και "Αλγόριθμοι και Επιχειρηματική Αναλυτική" προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη συγγραφή της ερευνητικής τους εργασίας. Τέλος, το ΔΠΜΣ είναι προσανατολισμένο σε ενέργειες δημοσιότητας και διάχυσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω της συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια και της δημοσίευσης πρωτότυπων εργασιών σε επιστημονικά περιοδικά.

Ένα σύγχρονο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών πρέπει να έχει πολλαπλή επίδραση: στις γνώσεις, στις δεξιότητες, στις ατομικές συμπεριφορές, στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, στο οικονομικό γίγνεσθαι. Για τον λόγο αυτό οι κύριοι στόχοι του ΔΠΜΣ «Τεχνο-οικονομικά Συστήματα Διοίκησης» έχουν ως εξής:

ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΠΜΣ «ΤΕΧΝΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

  • Διεπιστημονική εκπαιδευτική προσέγγιση (έμφαση στην τεχνολογική συνιστώσα της διοικητικής επιστήμης) και εξειδίκευση στη σπουδή της Διοίκησης, της Οικονομίας, της Τεχνολογίας και των Πληροφοριών, μέσα από μελέτη πραγματικών προβλημάτων της καθημερινότητας.
  • Δημιουργία ολοκληρωμένων επιστημόνων-των επαγγελματιών του μέλλοντος, που ως πολίτες και στελέχη επιχειρήσεων θα διαθέτουν τεχνικές και δεξιότητες για τη λήψη αποφάσεων σ’ ένα σύγχρονο, παγκοσμιοποιημένο και έντονα ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον.
  • Ανάπτυξη κριτικής σκέψης, και δημιουργικής δράσης με έμφαση στις διεθνείς εξελίξεις, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, (μέσα από προσφορά γνώσης με ενιαίο, κατανοητό ελκυστικό και παραμετροποιημένο τρόπο.)
  • Προετοιμασία φοιτητών/ ανθρώπων που θα κάνουν τη διαφορά μέσα στην αγορά εργασίας, τόσο σε ιδιωτικό, όσο και σε δημόσιο τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Αυτή η καινοτόμος προσπάθεια εξοικειώνει τον φοιτητή με τις νέες τεχνολογίες και προσφέρει τη διασύνδεση γνωστικών αντικειμένων και την απόκτηση τεχνοοικονομικών δεξιοτήτων.
  • Ανάπτυξη διαπροσωπικών ικανοτήτων που θα επιτυγχάνονται μέσα από εργασίες, συμμετοχή σε συνέδρια, έρευνα και ανάλυση, αλλά και δημοσίευση άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά.